Aktuality

S mentorem přes Rubikon – Příběh ze Světlé nad Sázavou

Projekt S mentorem přes Rubikon chce zlepšit podmínky pro osoby opouštějící výkon trestu odnětí svobody prostřednictvím individuální komplexní práce s klienty před a po propuštění. Pod vedením odborných poradců s klienty pracují mentoři. Jejich vyškolení a následná podpora a vzdělávání jsou inspirovány dobrou praxí partnera projektu, norské organizace Wayback.

Paní Simona je čerstvě propuštěná po bezmála tříletém trestu, který vykonávala ve Věznici Světlá nad Sázavou. Odsouzená byla za majetkovou trestnou činnost. Užívala návykové látky a peníze na ně získávala krádežemi. A také na obživu – poté, co se jí podařilo utéct od násilnického partnera, otce jednoho z jejích dětí, který ji i v těhotenství a po porodu týral. Ve věznici nastoupila na speciální oddělení pro matky s dětmi a díky tomu mohla skoro po celou dobu výkonu trestu být se svou malou dcerou. Pravidelný kontakt udržovala i se svou maminkou a starším synem. Ten letos nastoupil do školy a Simona se těší, že se s ním bude učit.

Jejím velkým přáním bylo najít si co nejdříve po propuštění práci. Simona chce řešit své dluhy a začít vracet mamince veškerou podporu, kterou od ní za ty roky dostala. Ráda by byla příkladem pro své děti.

Od začátku spolupráce s poradkyní paní Simona říkala, že bude vděčná za jakoukoli práci. Pak ale zaúřadovala šťastná náhoda. Simona se zúčastnila Pohovorů nanečisto, které jsme ve věznici v rámci projektu pořádali. Tam zjistila, že pro jednoho ze zaměstnavatelů už v minulosti pracovala a byla tam velmi spokojená. A protože při pohovoru udělala na personalistku skvělý dojem a také firma byla tehdy spokojená s ní, dostala paní Simona hned na místě pracovní nabídku.

Jak se bude Simonin příběh odvíjet dál, to teprve zjistíme. Jednu z největších nejistot, které propuštěné po výstupu často zažívají, však může spolu se svou trestní minulostí nechat za branami věznice.

Projekt S mentorem přes Rubikon: Realizace programu Mentoring je podpořen grantem z Norska.

http://www.norskefondy.cz/

https://eeagrants.org/